FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Comenius program - Diktatúrától a demokráciáig, a széttagolt Európától az egységes Európáig címû projekt

Második találkozó - 2014. március - Veszprém

Hétvége

Péntek este érkeztek meg a román, lengyel, litván cserediákjaink Veszprémbe. Akikkel már pénteken találkoztunk, azok a szombat délelõttöt már a családjaikkal töltötték. Szombaton érkeztek meg a német cserediákok. A délutáni programunk egy ismerkedés volt a "Deutsches Haus"-ban, amelyet Kiss Andrea tanárnõ vezérletével élvezhettünk. Csoportokat alkottunk, egy csoportban nyolc fõ volt, a négy magyar diák mellé országból egy cserediák csatlakozott. Játékos feladatokon vettünk részt, mint például Activity.
A vasárnap családi programokkal telt. A programok között volt bobozás, vásárlás, városnézés, túrázás és állatkert. Mindenki nagyon élvezte. Az állatkertben megnézhettük az újszülött zsiráfot, és az igazgatóúr segítségével körbejártuk az állatkertet.

Hétfõ

Hétfõ reggel Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója köszöntött minket. Rövid beszédét az iskoláról mind német, mind angol nyelvre lefordították.
Ezután Veszprém város polgármestere üdvözölte a csoportot a Városháza legszebb termében, valamint egy érdekes elõadást hallgathattunk meg a város vezetésérõl, szintén három nyelven.
Ezt követõen kezdõdött a munkánk a levéltárban. A nap folyamán elõadásokat hallhattunk az 1945-1990 közötti idõszakról, nemcsak Schindler László tanár úrtól, hanem a 9.B osztály tanulóitól is. Délután mindenki szabadon választhatott programot, sokan döntöttek a városnézés mellett.

Kedd

Kedden nyolc órakor az egész csoport találkozott az iskola elõtt. Egy külön busszal indultunk Budapestre. Elõször busszal felmentünk a Gellért-hegyre. Fényképeket készítettünk, és meghallgattunk néhány érdekes információt az idegenvezetõnktõl.
Utána a várba mentünk, ahol volt egy kis szabadprogram a Halászbástyánál. Gyönyörû volt az idõ, nagyon jól éreztük magunkat
Miután busszal megtekintettük a város fõbb nevezetességeit, egyórás szabadprogram következett, amit legtöbben vásárlással töltöttek.
Ezután az újonnan felújított Kossuth téren találkoztunk, majd megnéztük a Parlamentet. Ott Balog Zoltán miniszter úrral találkoztunk, aki nagyon sok érdekességet mesélt az épületrõl, a magyar történelemrõl és saját politikai pályafutásáról. Megnéztük a Szent Koronát, és a volt alsóház üléstermét.
Utána a Terror Házába mentünk, ahol az ötvenes évek politikájával szembesültünk.
Hamar hazaindultunk. Hangulatos volt a buszút, mindenki nagyon elfáradt, de a rengeteg új tudástól felfokozott izgalmi állapotban tértünk haza, ahol mély álomba merültünk.

Szerda

Szerdán reggel a Megyei Levéltár épületében találkoztunk. Ezután Schindler László tanár úr tartott egy kis eligazítást a csoportnak.
Az eligazítás után nyolcas csoportokban dolgoztunk. Minden csoport interjút készített egy-egy "szemtanúval", aki a rendszerváltás éveirõl mesélt különbözõ aspektusokból. Az interjúról hangfelvételt készült, melyet minden csoport, különbözõ eszközökkel készített. Riportalanyaink voltak: Asztalos István tanár úr, az 1990-es választásokon az MSZP képviselõjelöltje, dr. Hegedûs Tamás az MDF Veszprém megyei szervezõje, Heilig Ferenc, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja, dr. Janka Ferenc, a görög-katolikus egyház képviselõje, Melles Árpád a Balluff veszprémi üzemegységének alapítója.
Az interjú után szünetet tartottunk, így mindenki megebédelhetett. Ebéd után közösen elbuszoztunk Herendre, hogy megnézzük a világhírû porcelánmanufaktúrát. Itt körülbelül egy órát töltöttünk, mialatt német nyelvû idegenvezetéssel körbejártuk a kiállítást.
Ezután visszautaztunk Veszprémbe, ahol mindenki szabadon szervezhetett magának programot a nap további részére.

Csütörtök

Kilenckor találkoztunk a levéltárban. Fél egyig minden csoport a saját prezentációján dolgozott. Ezután fél óra szabadidõnk volt. A szabadidõ elteltével Balatonfüredre utaztunk busszal, innen hajóval tovább mentünk Tihanyba. Megnéztük a várost, majd a szabadidõ alatt lehetõségünk volt ajándékot vásárolni. Négykor indultunk vissza Füredre, ahol negyed hatig sétáltunk a Balaton mentén. Hatra értünk vissza Veszprémbe, ahonnan néhányan hazamentek, de akadtak olyanok is, akik cserediákjaikkal együtt elmentek sétálni vagy kávézni.

Péntek

A pénteki nap mindannyiunk számára izgalmas volt. Megmutathattuk a szüleinknek, tanárainknak, hogy nem csak simán "lógtunk" az iskolából, hanem keményen dolgoztunk. Minden csoport a délelõtt folyamán elvégezte az utolsó simításokat a prezentációkon, majd kaptunk némi szabadidõt a városban, ami pont arra volt elég, hogy nyugodtan megebédelhessünk. Ezután visszatértünk a levéltárba, ahol nagy izgalmak közepette elõadhattuk a különbözõ témákról készült kiselõadásainkat. Azt kell, hogy mondjam, nagyon jól sikerült mind, és a szülõknek is kifejezetten tetszett. Azután elment szinte az egész csoport közösen egyet pizzázni, majd a városba picit sétálgatni, persze nem olyan sokáig, mert másnap a legtöbb cserediák nagyon korán utazott haza.

Összefoglalva:

"Ez nem kirándulás, hanem tanulás", hogy Schindler László tanár úr szavait idézzem. Nem lehetett összehasonlítani egy iskolában eltöltött héttel, de még ha máshogy is, sok új dolgot tudhattunk meg Magyarországról, a rendszerváltásról, és persze a külföldi cserediákjainkról. Bárcsak mindig ily módon tanulhatnánk! Kötetlenebbek voltunk, vidámabbak, és persze nyelvtanulás szempontjából nagyon sokat segített minden egyes diáknak. A programok jól meg voltak szervezve, és pontosan be volt osztva minden, ezért az a szó, hogy unalom ezen a héten ismeretlenné vált számunkra. Sok új barátság született, ami a jövõben akár még hasznos is lehet. Mindent egybe véve, nagyon jól sikerült ez a projekt, és jól éreztük magunkat.

Fényképek

Az ismerkedés fényképei itt tekinthetõk meg
Az iskolai köszöntés fényképei itt tekinthetõk meg
A levéltárban készült fényképeket itt tekintheti meg
A budapesti kiránduláson készült fényképeket itt tekintheti meg
A projektkészítés fényképeit itt tekintheti meg
A projekt prezentáción készült fényképeket itt tekintheti meg

Sajtóhír a projektrõl


Veszprémi 7 Nap - 2014. március 21.

TV tudósítás a projektrõl

Veszprém TV - 2014. március 20.

Veszprém TV - 2014. március 20.


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém