FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Gymnasium Leopoldinum Passau - Lovassy László Gimnázium Veszprém
Testvériskolai diákcsere program 2009. július 24-30.

Naponkénti beszámoló a program egyes pontjairól, a csoport élményeirõl:

Pénteken reggel fél hatkor indultunk busszal a Lovassy elõl. A hét órás úton kétszer pihenõt tartottunk, és a tervezettnél korábban, már fél egykor meg is érkeztünk Passau belvárosába, a Duna-parti Römerplatzra. Nem sokkal késõbb cserediákjaink is befutottak, (sõt, sokan a családjukkal együtt jöttek értünk).
Jungwirth polgármester úr kedves, tartalmas köszöntõ beszéddel fogadott bennünket, utána pedig virslivel és üdítõvel vendégeltek meg bennünket a Polgármesteri Hivatalban.
Szállásadóink ezután hazavittek minket lepakolni, majd az élményfürdõnél találkoztunk újra. Csúszdázás és hullámfürdõzés mellett az ugrótornyokról ugráltunk a vízbe (mi néhányan még az ötméteresrõl is!). Sajnos, közben eleredt az esõ, ezért hazamentünk, megszárítkoztunk és meleg vacsora után ágyba bújtunk.

Novák Szilvia 9.A - Ugrósdy Mercédesz 10.A

Én "pótgyerekként" érkeztem a csoportba, ezért - a többiekkel ellentétben - én még nem ismertem a cserediákomat, Philipet, de nagyon aranyos volt õ is és a családja is.

Ugrósdy Mercédesz 10.A

Az 1. nap fényképei...


Szombaton délelõtt idegenvezetés keretében csodálhattuk meg Passau nevezetességeit: a Stephansdomot, az óváros zegzugos utcáit, a Gizella-ereklyéket és a püspöki rezidenciákat, illetve megismerhettük a város történelmét is. Miután elfáradtunk a sétálásban, egy hajó fedélzetén pihenhettük ki magunkat, ahonnan jól látszott, hogyan találkozik Pasaunál a három folyó: a Duna, az Inn és az Ilz.
Ezután az izgalmas szabad program következett, ami sokaknak a város modern, új részének felfedezésével járt, míg néhányan a német családjukkal grilleztek. Este pedig mindenki átélhette a bajor sörkultúra szokásait a Haferlfesten, ahol még a tûzijátékot is megcsodálhattuk.

Tamás Soma 9.A - Szalai Dénes 9.B

A 2. nap fényképei...


Vasárnap: Ezen a napon az évek alatt már hagyománnyá vált családi napot tartottuk. Úgy érezzük, senki nem unatkozott, mert a vendéglátóinknak bõven volt fantáziájuk, hogy hova vigyenek minket. A kirchenwaldi mászópark volt a legnépszerûbb, amelyet a csoportunknak több, mint a fele meglátogatott. De ezek mellett néhányan a környezõ városokba látogattak (pl. Linz, München), és ketten ketten belecsöppentek a német család vasárnapi életébe, szokásaiba (volt, aki keresztelõn vett részt, én pedig a nagymama születésnapján).
Ez a nap a sok szórakozás mellett arra volt jó, hogy minél több idõt tölthessünk a vendéglátóinkkal és gyakoroljuk a nyelvet.

Skoda Réka 9.B - Bagosi Vivien 9.B

A 3. nap fényképei...


Hétfõ: már mindenki annyira jól beszél németül, hogy …
Am Montag sind wir früh aufgestanden, weil wir zur Schule gehen mussten. Im Leopoldinum haben wir an einem Religionsprojekt (die Schüler haben Montag und Dienstag Projekttage) zum Thema AIDS teilgenommen. Das Projekt heißt LIZA: Liebe im Zeitalter des AIDS. Der Unterricht war ganz anders als sonst. Zuerst haben wir Filme gesehen, dann mit verschiedenen Lehrern gesprochen und Aufgaben zum Thema HIV gemacht.
Am Nachmittag waren wir in Finsterau in einem interessanten Heimatmuseum. Dort haben wir von einer netten Dame viele wichtige Informationen darüber bekommen, wie die Menschen früher gelebt haben. In der anschließenden Freizeit haben wir alle auf dem Spielplatz gespielt. Alle sind am Ende des Tages müde zu ihrer Gastfamilie "nach Hause" gegangen.

Szirmai Márta 9.B - Pátkai Gyöngyvér 9.B

(Ha esetleg mégis van, aki nem mindent értett, összefoglalásul:
Délelõtt a német diákokkal együtt részt vettünk egy projektnapon, õk még másnap folytatták. A projekt címe magyarul: Szerelem az AIDS korában. Egész jól értettük a filmeket és a beszélgetéseket is.
Délután magas hegyek között a Finsteraui Szabadtéri Múzeumban láthattuk különbözõ parasztházakban, hogyan éltek itt régen az emberek. Aztán a játszóteret nem hagytuk ki, fáradtan mentünk "haza".)

A 4. nap fényképei...


Kedden úticélunk Regensburg volt. Vonattal mentünk a német diákjainkkal együtt. Míg Passauban zuhogott az esõ, Regensburgban napsütés fogadott minket. Részletes idegenvezetés mellett csodálhattuk meg a közel kétezer éves város legnevezetesebb látványosságait: a Haidplatzot, az Altes Rathaus, a Szent Péter székesegyházat és Németország elsõ kõhídját.
A vezetés után szabadprogramot kaptunk. Sajnos, arra nem jutott idõ, hogy a történelmi város minden kis utcáját bejárjuk, de így is nagyon hangulatos volt.
Mindenki fáradtan és élményekkel gazdagodva tért haza vendéglátó családjához.

Csótai Kitti 9.B - Kovács Bence 9.B

Az 5. nap fényképei...


Szerdán korán keltünk, mert cserediákjaink iskolába mentek (náluk 7.50-kor kezdõdik a tanítás, sokan járnak gyalog vagy biciklivel, messzebbrõl busszal). Míg õk tanultak, mi bementünk a városba sétálni és vásárolni. Szinte az egész délelõttöt a boltokban és a Stadtgalerie nevû multiplázában töltöttük, ez persze, egy kis lábfájással és sok zacskóval járt. 11 körül visszamentünk az iskolába, ahol maga az igazgató úr, Herr Füller vezetett körbe minket. Sok szép osztálytermet megmutatott, de a legszebb az aula, a zeneterem volt. A nagy és régi stílusú épület magával ragadott minket, alig tudtunk figyelni az igazgató úr szavaira. Ebben az ünnepélyes teremben Bertha Orsolya tanárnõ és Lendvai László tanár úr az otthonról hozott ajándékkal és néhány mondattal megköszönték az igazgató úrnak és Irene Zimmermann tanárnõnek a valóban kedves fogadtatást és a sok szervezett programot.
Este meghívásunk volt a Schulfestre (az utolsó tanítási héten hagyományosan egy mûsoros rendezvényt tartanak), ahol mi nyitottuk meg az ünnepséget magyar népdalokkal. Késõbb volt sörösrekeszmászás, zene, a színpadon tánc, balett, és ami a legfontosabb, a hosszú asztaloknál enni- és innivaló. A Schulfesten papírrepülõk százaival búcsúztak el a tanévtõl, mi pedig a Leopoldinumtól. Jó volt ez a hét, érdekes volt megtapasztalni, hogyan tanulnak az itteni diákok, hogyan lakik, hogyan éli a mindennapjait egy-egy német család.

Kristóf Dóra 9.3 - Komjáthy Fanni 9.B

A 6. nap fényképei...


Csütörtökön megettük az utolsó kényelmes reggelinket, mivel a németek általában megadják a módját és idõt is szentelnek a reggelizésre. Aztán összeszedtük a csomagjainkat és vendéglátóink kikísértek bennünket a buszhoz, a Duna-partra. A busz hazafelé is gyorsan gurult Molnár Tamásnak, a Schõnig cég sofõrjének köszönhetõen, pedig nemcsak bennünket kellett hoznia, hanem a kint vásárolt ajándékainkat és azt a rengeteg élményt is, amit Passauban gyûjtöttünk. A város gyönyörû, a passaui cserediákok nyitottak, rendesek, a vendéglátó családok is kedvesek, segítõkészek. Szívesen mennénk jövõre is, de az már az új kilencedikesek útja lesz. Ha lehetõségetek van, mindenképp próbáljátok ki!

Bertha Orsolya tanárnõ

A 7. nap fényképei...

A tanulmányúton részt vett Ujlaki Ágota 9.A osztályos tanuló is.


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém