FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Gymnasium Leopoldinum Passau - Lovassy László Gimnázium Veszprém
Testvériskolai diákcsere program 2011. július 20-26.

2011. július 20. (szerda)

Nyár eleje óta készültünk a passaui útra. Izgatottan vártuk a szerda hajnalt, hogy végre elindulhassunk. Az út hosszú és unalmas lett volna, ha nem lett volna ilyen jó a társaság.
Nyolc óra utazás és számos technikai szünet után megérkeztünk. Passauban megismerhettük a német vendégszeretetet, ugyanis nagyon szívélyesen fogadtak minket. A bõség zavarában nem tudtuk, mit nézzünk meg elõször: a zenélõ fürdõt vagy a busz nagyságú rántott húst. Miután beköltöztünk ideiglenes családunkhoz, megcéloztuk a közelben található élményfürdõt. Az öltözõk labirintusában kicsit nehéz volt a tájékozódás, de végül megtaláltuk a csúszdához vezetõ utat. A kimerítõ utazás és fürdõzés után már csak az ágyban tudtuk elképzelni magunkat.

Jung Ramóna, Schönwald Laura


2011. július 21. (csütörtök)

Reggel a polgármester a városházán köszöntött minket, majd egy rövid városnézõ séta során megtekintettük a legfontosabb nevezetességeket. A megáradt Inn folyón, a Sissi hajó fedélzetén folytattuk Passau feltérképezését. Késõ délutáni programunkig még maradt egy kis szabadidõnk. Volt, aki ezt az idõt cserediák családjával töltötte, és volt, aki a belvárosban maradt. A nap zárásaként a partnergimnázium évzáró "Schulfest"-jén vettünk részt. Nemcsak külsõ szemlélõként figyeltük a történteket, hanem aktívan részt is vettünk az ünnepségen. Az elénekelt magyar népdalokkal és két zongoristánk szereplésével sikerült egy kis piros- fehér- zöld színt vinni a németek programjába.

Kupcsik Júlia, Orosz Réka, Neumann Róbert

A 2. nap fényképei...


2011. július 22. (péntek)

A szemerkélõ esõ ellenére a kedvünk felhõtlen volt. Úti célunk a sok látnivalót kínáló, középkori város, Regensburg volt. Vonattal utaztunk, plattlingi átszállással. A gyönyörû városban magyar, illetve német idegenvezetõ fogadta csoportunkat. Elõször a Dómot csodáltuk meg belülrõl, majd a kint parkoló Porsche-kat és SAAB-okat. Ezután Regensburg fõ látványosságához, a Kõhídhoz mentünk, majd a régi, gazdagon díszített "Rathaus"-hoz. Az idõ a kedvünkkel együtt javult, és a hosszas városnézés után mindenki megéhezett. Páran pizzát, mások valamilyen helyi specialitást, például kolbászt vagy perecet ettek.
Szabadidõnket kihasználva édesszájú családtagjainknak vettünk néhány hátizsáknyi finom csokit. Nagy rohanással elértük végül a vonatunkat, és hazafelé már mindenki a bárányokat számolta. Új erõre kapva este elmentünk a "Biergarten"-be, ahol a csapat jól összerázódott activityzés közben. Az estét már a fogadó családdal töltöttük.

Böhm Petra, Gerner Dorottya, Bara Bernadett

A 3. nap fényképei...


2011. július 23. (szombat)

Ez a nap jól kezdõdött, hiszen végre kialudhattuk magunkat. Délelõtt busszal a fürstenaui szabadtéri múzeumba látogattunk, ahol megismerhettük a hagyományos bajor paraszti életmódot. A bemutatott házak kívül-belül szépek és rendezettek voltak, kicsit mások, mint a mi parasztházaink. Az idegenvezetés sok új, érdekes információval gazdagított bennünket. A táj lenyûgözõen szép volt, hazánkban ilyen magas hegyeket nem láthatunk. Délután Passauban vásárolgattunk, végigjártuk a "Stadtgalery"-t. Az esti mozizáson szinte mindenki részt vett, és jól érezte magát. Az este mindenkinél máshogy telt, nálunk például filmnézés és éjfélig tartó beszélgetés zárta a napot.

Répási Dominika, Nagy Anna

A 4. nap fényképei...


Családi nap - 2011. július 24. (vasárnap)

a.) Eredetileg úgy terveztük, hogy vasárnap a közeli kalandparkot keressük fel, de sajnos az idõjárás keresztülhúzta a számításainkat. Egész nap szakadt az esõ, és nagyon hideg volt. Végül egy osztrák város, Linz mellett döntöttünk. Utunk gyönyörû tájak mellett vezetett el. Linzbe érve egybõl fõ úti célunkhoz, a gyönyörû panorámát kínáló kilátóhoz indultunk. Majd egy fizikai kísérleteket bemutató kiállítást csodáltunk meg. Ezután már mindenki farkaséhes volt, így egy sörkertben folytattuk az ismerkedést az osztrák város gasztronómiai kínálatával. Este még beszélgettünk egy jót, tv-t néztünk, és játszottunk. Ez a nap is jól telt.

Boross Tünde

b.) Vasárnapra mi is kalandparki programot terveztünk, de a zuhogó esõ miatt délután 2-ig otthon húztuk meg magunkat. Végül három fogadó család összefogott, és egy grillpartit szervezett. A vacsora során a szülõk nagyon kitettek magukért, igazi bajor ételeket kóstolhattunk meg. Ezt követõen a tíz gyerek pingpong bajnokságot rendezett, majd párnacsatát vívott. Nagyon sajnáltuk, hogy a kalandparkba nem tudtunk elmenni, de a családi program mindenért kárpótolt minket.

Tankó Viktória, Dombay Nikoletta, Kamondy Katalin

Az 5. nap fényképei...


2011. július 25. (hétfõ)

Ez volt nyári szünetünk "leggyönyörûbb" napja, ugyanis végre újra iskolába mehettünk. A német cserediákokkal együtt projektnapon vettünk részt, ahol a fegyelem a program jellegébõl fakadóan lazább volt. Az órákon az AIDS, a partnerválasztás és a szexuális élet témakörét beszéltük meg. Délután ismét a városközpontban barangoltunk. Ezután egy éttermi búcsúvacsorán vettünk részt, ami sajnos kicsit korán ért véget. Ez volt ugyanis az utolsó közös program újdonsült német barátainkkal.

Farkas Gábor, Kovács Attila

A 6. nap fényképei...


2011. július 26. (kedd)

Elérkezett a hazautazás napja. Szomorúan készülõdtünk az elõttünk álló útra. Indulás elõtt hosszasan búcsúzkodtunk német barátainktól. A hosszú utat élményeink felelevenítésével töltöttük. Nekünk például az élményfürdõ tetszett a legjobban, ahol órákig csúszdázhattunk. A sétahajózást is nagyon élveztük. Bár nagyon jól éreztük magunkat, mégis jó volt hazaérkezni. "Mindenhol jó, de a legjobb otthon."
A passaui cserekapcsolatot ajánljuk mindenkinek, aki szeretné gyakorolni a német nyelvet, megismerni a német kultúrát, és szeretne új barátokat szerezni.

Füle András, Lukács Sára István


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém