Eduroam WIFI hozzáférés biztosítása minden iskolapolgárnak

A 2016/2017-es tanévtől minden lovassys diák hozzáférést kaphat a főépület emeleti részén és földszintjén elérhető Eduroam wifi szolgáltatáshoz.

1., Mi is az Eduroam?

Az Eduroam (Education Roaming) oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli tag intézményébe ellátogatva ugyanazt a Wifi felhasználónevet és jelszót használják, mint amit a saját intézményükben használnának. Így az Eduroam szövetségi tagok felhasználóinak csak egyszer kell beállítaniuk a Wifi hozzáférést és utána minden Eduroam intézményben mindenféle beállítás és konfiguráció nélkül muködik a Wifi hozzáférésük. (Ilyen Veszprémben a Pannon Egyetem A és B épülete, a Csermák Zeneiskola aulája ... de sikerült már Párizsban és Londonban is csatlakozni a Lovassyban beállított azonosítóval az Eduroam hálozatához).

2., Hogyan lehet regisztrálni az Eduroamhoz?

A csatlakozás egyszeri regisztrációhoz kötött!
Az iskolában a tanítási idő után (hétfőtől-csütörtökig 14:30 és 16:10 között, míg pénteken 13:30 és 15:00 között ) az iskolainformatikus az Informatika I-es teremben aktíválja a felhasználói nevét a csatlakozni kívánó diáknak és a diák ugyanekkor beállítja a hozzáférési jelszavát. (Ez a regisztráció nem tart tovább 1 percnél, hiszen minden lovassys diák hozzáférése már regisztrálva van, csak az aktiválást és a jelszót kell beállítani.)

A regisztráció után a telefon/tablet/notebook csatlakoztatásához a következő 2 adatra lesz szükség:

Felhasználói név: username@lovassy-veszprem.sulinet.hu (username az egyedi azonosító, amit az iskolainformatikus megad)
Jelszó: Amit az iskolainformatikusnál beállított a diák

3., Hogyan lehet csatlakozni az Eduroamhoz?

Windows operációs rendszert használó notebook esetén : Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy programot, így a jelszó beállítása után az otthoni netet használva letölthető és beállítható a hozzáférés, majd következőben a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Android operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy applikációt és egy tanusítványt, így a jelszó beállítása után az otthoni WIFI-t/Mobilnetet használva beállítható a hozzáférés, majd ezt követően a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Apple IOS operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához telepíteni kell egy tanusítványt, így a jelszó beállítása után az otthoni WIFI-t/Mobilnetet használva beállítható a hozzáférés, majd ezt követően a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Csatlakozás Windows 8.1 operációs rendszert használó telefonról, tabletről: Leírás
(Tipp: mivel a rendszer használatához nem kell semmit telepíteni, hanem csak a WIFI-t megfelelően paraméterezni, így a WIFI jó beállítása után a csatlakozás az iskolában már automatikus lesz.)

Az iskolainformatikus csak a jelszó beállításában segít, az adott eszköz beállításában nem!

4., Mikor szűnik meg a az Eduroam hozzáférés?

A tanulói jogviszony megszünésekor a hozzáférés is megszűnik (de a legtöbb egyetem hasonlóan használható hozzáférést biztosít a beiratkozás után).


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém