FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Oscar-közelben

2007. 01. 25.

Oscar-díjra jelölték a legjobb rövid rajzfilm kategóriában a veszprémi származású M. Tóth Géza Maestro címû animációs filmjét. A 36 éves fiatalember eddig negyven fesztiváldíjat kapott a mindössze négy és fél perces alkotásért, melyet a világ több pontján vetítettek már.

M. Tóth Géza Veszprémben született. Az Ének-zenei Általános Iskolába járt, majd a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett. Már jó ideje Budapesten él, jelenleg a Magyar Iparmûvészeti Egyetem vizuális tanszékének a vezetõ tanára. Az Oscar-díj-jelölés híre kapcsán tegnap felhívtuk telefonon. Azt nyilatkozta: neki Veszprém a legfontosabb földrajzi pont az életében. Amit otthonról és az iskoláktól útravalóul kapott, az mind benne van a munkáiban, a zenével és a mozgóképpel kialakult kapcsolatában. Így van ez a Maestróval is, amely egy nagy mûvész fellépés elõtti utolsó öt percérõl szól. Fontosnak tartotta megemlíteni Payer Sára csellótanárának a nevét, akitõl 12 év alatt sokat tanult a zenérõl, mûvészetrõl. A lovassys pedagógusok közül pedig meghatározóként Merencsics Tibort és Horváth Gézát mondta.

A veszprémi származású filmes mesélte: interneten követték nyomon azt, ahogy Salma Hayek ismertette: a norvég, kanadai és amerikai rövid rajzfilmek mellett a magyar animációs film is versenyben lesz az idei Oscar-díjért. Ekkor pezsgõt bontottak és megünnepelték a sikert, amelynek azért érezhetõ volt az elõszele, hiszen zsinórban 40 nemzetközi fesztiválon kapott már elismerést az alkotás. M. Tóth Géza szerint nincs értelme az esélylatolgatásnak, hogy az öt versenyfilm közül melyik nyer majd. Neki és kollégáinak már az is egyfajta díjat, rangos szakmai elismerést jelent, hogy a jelöltek között lehetnek. Érdekességként elég csak átfutni a listát, a versenyzõ animációs filmek gyártói között olyan nevek szerepelnek, mint a Pixar, a Blue Sky vagy a National Film Board, míg a Maestrót a Kedd Stúdió gyártotta, amely nem rendelkezik olyan tõkeerõvel, lobbiértékkel, mint a vetélytársai. Mégis sikerült ebbe a rangos mezõnybe bekerülniük.

M. Tóth Géza februárban elutazik majd Los Angelesbe a díjátadó gálára, s szeretné feleségét is magával vinni. Tervei között szerepel egy animációs televíziós mese, és küszöbön a megállapodás arról, hogy egész estét betöltõ animációs filmet is tetõ alá hozzanak.

Az Oscar-díjra jelölt filmes édesapja a Veszprémben élõ M. Tóth Antal, a Vérellátó Regionális Központ nyugalmazott igazgatója, aki lapunknak elmondta: természetesen nagyon büszke fiára, akivel jó a kapcsolata. Õ már többször látta a Maestrót, és szerinte az mindennél többet mond errõl az animációs filmrõl, hogy Dél-Afrikán, Izlandon, Japánon át a világ szinte minden pontján bemutatták. Mesélte: igaz, hogy Veszprémben még hivatalosan nem vetítették a filmet, ám egyszer már néhány részletet a megyei kórház nyugdíjasklubjának a tagjai láttak az alkotásból, amikor fiát meghívták egy beszélgetésre az animációs filmekrõl.

Forrás: Napló


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém