FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Passaui cserekapcsolat - 2006. nyara

A., A látogatás programja

Július 20. csütörtök

Megérkezés, elszállásolás családoknál.

Július 21. péntek

Látogatás a Leopoldinumban, az iskolaigazgató fogad bennünket, idegenvezetés a városban, hajóút Passau folyóin, passaui élményfürdõ.

Július 22-23. szombat - vasárnap

Családi programok.

Július 24. hétfõ

Kirándulás Regensburgba vonattal.

Július 25. kedd

Látogatás a fürstenzelli könyvtárban, fogadás a passaui polgármesteri hivatalban, kirándulás Burghausenbe, vezetés a várban; este közös vacsora.

Július 26. szerda

Hazautazás.

B., A diákok élménybeszámolója a programokról

1., Leopoldinum

Passau legpatinásabb gimnáziumát, a Leopoldinumot 1612-ben alapította a passaui hercegprímás. Jezsuita kolostornak épült és így is funkcionált 1690-ig. 1690-tõl lett gimnázium. A 2 világháború alatt az épület megsérült, ezért a háború után átépítésre szorult.
A Leopoldinum Gimnázium sok külföldi cserekapcsolata miatt "európai gimnázium" címet visel 1990 óta.
2003-tól a humán tudományokra specializálódott az iskola. A diákok körében népszerûek a felsõoktatási intézmények humán szakjai.
Az oktatás egyébként zeneközpontú, a zene megismertetését, mûvelését a tanulókkal fontos célnak tekintik.
Az épület Passau belvárosában található, szép, magas és alagút köti össze a szomszédos templommal.
Az osztálytermek ablakaiból a Duna látható.
A patinás épület belsõ udvarán egy szép koncertet hallgathattunk meg az iskola énekkarának közremûködésével.
Az iskolába általában gyalogosan és kerékpárral járnak a tanulók. A messzebb lakó diákokat jól szervezett autóbusz-hálózat juttatja el a gimnáziumba.
Ottlétünk alatt - mindenki nevében mondhatom - nagyon jól éreztük magunkat. A gyerekek és a vendéglátó családok nagyon kedvesek és segítõkészek voltak.

Fényképek...

2., Városnézés Passauban

Fényképek...

3., Fogadás a passaui városházán

Fényképek...

4., Regensburg

Hajnali nyolckor már a regensburgi vonatra várakoztunk Passau vasútállomásán. Mint kiderült, hiába keltünk pitymallatkor, a vonat csak 9-kor indult. A talált egy óra eltöltése nem okozott gondot, hisz a fennmaradó idõben körülnéztünk a pályaudvaron, amely olyan volt, mint egy kisebbfajta pláza, tele boltokkal. Még olyan kurrens cikkeket is tartottak ott, mint animés újság, aminek a húgom hazatértemkor jobban örült, mint nekem.
Regensburg talán a legélvezetesebb állomása volt Németországi utunknak, dacára a két órás vonatútnak, és a zsúfolt buszoknak. A Szent Péter dómban kezdtük körutunkat, és úgy hiszem, a látvány leírhatatlan, nem is próbálkozom ezért meg vele. Sajnos a képek a rossz fény viszonyok miatt nem sikerültek jól - vakut használni pedig illetlenségnek éreztem volna az ünnepélyes csöndben és félhomályban -, de remélem, visszaadnak valamennyit a látványból. A templomlátogatás után városnézés következett, mely a nagy hõség miatt már nem volt igazán kellemes. A Rathaust nem is tudtunk belülrõl megnézni, ám a plusz fél óra szabadidõ kárpótolt minket mindenért, s melynek köszönhetõen Regensburg nemcsak látnivalói miatt maradt emlékezetes, hanem a leghosszabb szabad program emléke is a városhoz kötõdik.

Fényképek...

5., Fürstenzell

Fürstenzell 13 km-nyire található Passautól, a ciszteri rendhez tartozó apátsága a bajorországi barokképítészet gyöngyszeme - annak, aki szereti a barokkot. A Leopoldinum egykori diákja mutatta meg nekünk a rokokó díszítésû könyvtárat, ahol 16-17. századi könyvekben is lapozgathattunk.

Fényképek...

6., Burghausen

Csoportunk a hazautazás elõtti napon látogatott el Burghausenbe. Herrmann tanár úr is velünk tartott, és rengeteg érdekességet mesélt az 1480 és 1890 között épült burghauseni erõdrõl. Védelmi okokból a vulkanikus dombon hat, egymástól független udvart létesítettek. Végigsétáltunk mind a haton, és megcsodáltuk a látnivalókat, az ötödik udvarban például a gótikus, óratoronnyal ellátott kápolnát, melyet a város Gazdag Györgytõl kapott ajándékba. Európa leghosszabb vára a burghauseni, 1043 m. Az erõdbõl gyönyörû kilátás nyílt a városra, és a tisztavizû Wöhrsee tóra. Az utóbbi után különösen sokat ácsingóztunk a tikkasztó nyári hõségben. Érdemes volt megnézni, ajánlom másnak is!

Fényképek...


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém