FIGYELEM!

Az iskola ezen honlapja 2019. szeptember 1-je után már nem frissül.
 
Az új honlap a http://web.lovassy.hu érhető el!

Élménybeszámoló - 2007 - Passau

Minden egy átlagosnak induló németórával kezdõdött, még tavaly szeptemberben. Akkor merült fel a kérdés, ki szeretne passaui cserediákot vendégül látni egy hétre, majd nyáron Passauba utazni. Gyorsan dönteni kellett, és a hozzám hasonló 23 emberhez döntöttem is: Igen. Elszállásolok egy német diákot.
Ezután könyörtelenül, és megállíthatatlanul minden kezdetét vette. Utólag visszagondolva az az egy hét is nagyon gyorsan eltelt, amíg a cserediák itt volt. Egy darabig csak az e-mail-ek, és az emlékek tudatták, hogy mégsem egy álom volt ez az egész.
Így teltek a napok, hetek, talán egy-két hónap is, amikor egy újabb átlagos nap átlagos nagyszünetében az unalmas hirdetések mellett egy nekem szóló is elhangzott: "A passaui cserediákot fogadóknak fontos megbeszélés lesz a nagyfaliújság elõtt." Így derült ki, hogy mikor is utazunk Passauba. Egypár félreértés, és igazítás után aztán végleg kiderült: 2007. július 12. Egy dátum. Egy pont az életünkben. Még egy dolog, amire várni lehetett.
Egy pár hónapig aztán megint csak e-mailezés a cserediákokkal, közben élve a rendes életünket, míg végül (bármilyen távolinak tûnt is akkor) elérkezett a várva-várt idõpont. Koránkelés, mindent ellenõrizni, hogy megvan-e, elköszönés a szülõktõl, és indulás; és ha a buszúton még nem is teljesen, de a passaui benzinkútnál már tudatosult bennünk, hogy nem sokára kezdetét veszi az egyhetes program, és hogy újra találkozhatunk a cserediákjainkkal.
Talán az elsõ este élményeit, mesélnivalóit sem lehetne egyetlen oldalba belesûríteni, nemhogy az egész hetet. Nekem most mégis meg kell tennem, egyetlen oldalban kell összefoglalnom mindent. Szóval az elsõ esti ismerkedés a családdal és a "Hogy utaztál? Hogy vagy? Mi történt veled az utolsó levél óta? " és hasonlók után már mindenki elhitte, hogy itt van. Aztán elkezdõdött maga a program.
Elsõ nap elõször is köszöntöttek minket, majd Passaut néztük meg; gyalog, minden nevezetességet körbejárva, aztán kívülrõl is: hajóval. Talán egy kicsit túl alapos volt a város megismerése, de legalábbis a templomokhoz, és egyebekhez fûzött magyarázat volt egy kicsit sok. Ennek ellenére nagyon megszerettem Passaut, hiszen nagyon szép hely, és ez akkor is észrevehetõ, amikor az ember éppen arra gondol, hogy mikor lesz már vége a történelmi monológnak. Majd délután (bár nem volt éppen strandidõ) a passaui élményfürdõbe mentünk. Így telt el az elsõ nap.
A következõ két nap "családi program" volt, aminek keretében egyszer tulajdonképpen mindenki moziba ment. Furcsa, de jó érzés volt németül is megérteni egy filmet; és a tényleg családiasan eltöltött vasárnap után még furcsább volt hétfõn a regensburgi kirándulás alkalmával ismét magyarul beszélni. Regensburg is szép város, hatalmas dómjával, és hangulatos utcáival.
Másnap Burghausenben voltunk, ahol megnéztük Európa leghosszabb várát. Valóban nagyon hosszú volt, és ebben talán az is közrejátszott, hogy meleg volt, és sokat kellett menni, miközben a Salzach folyó egy holtágában vígan fürdõzõ embereket irigyeltük.
Este valamiféle "Utolsó vacsorát" tartottunk egy étteremben, ahol egy, az étterem melletti játszótéren kiélvezhettük a még együtt töltött pillanatokat. Hiszen másnap már menni kellett. Ez a hét is nagyon gyorsan elszaladt, sokan szerettünk volna maradni még…
A következõ reggel el kellett búcsúznunk. Nehézkesen, lassan, és itt-ott könnyekkel ez sikerült is, majd hazaindultunk. Tudatosult bennünk, hogy most már tényleg vége van. Mostantól ténylegesen lehet tervezni a többi nyári programot, új dolgokra kell várni ezután. De tulajdonképpen teljesen mégsem ért véget ez a cserediák-program: Az emlékeink, a fotók, még egy jó darabig velünk lesznek; és ami a legfontosabb: az új barátainkat sem felejtjük el.

Schlakker Dóra


Vissza a kezdőlapra * Ugrás a lap tetejére

© 2019. Lovassy László Gimnázium, Veszprém